ARSO Kortárs Zenei Műhely – „A CSEND KÖREI”

 

Újabb estre készülünk: mégpedig a Kortárs Zenei Műhelyünk „A csend körei” című előadására, amelyen a klasszikus, régizenei dallamok mellett többek között elhangzik majd Dobri Dániel: Wolfgang elsüllyed egy pohár vízben című darabja is.

1

A hangverseny október 28-án, csütörtökön 19 órakor az ARSO Székházban, a Szabadságharcos 59. szám alatt kerül megrendezésre.

A koncerten az est vendégével, Fa Nándorral, a világhírű hajótervezővel és óceáni szólóvitorlázóval Nagy Péter, a Vörösmarty Színház színművésze beszélget kortárs zenéről, hajózásról, értékmentésről, a külső és belső környezetünkről, valamint a csendről.

„Aldous Huxley kiszámította, hogy a csend köre évenként tizenhárom és fél kilométerrel szűkül. Már nincs messze az az idő, szól, amikor a csend a földről tökéletesen eltűnik. Boldog lesz, akinek néha sikerül a Himalájában, vagy az óceánon félórás megnyugvásban részesülni. A meghittség köre egyre kisebb.” (Hamvas Béla)

A meghittség köre, a csend köre. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Kortárs Zenei Centrum őszi koncertjének célja szóra bírni a mindennapi életből és a zenéből eltűnő csendnek az utolsó sugarait, ami a körülötte álló hangoknak és világnak értelmet adhat, mértéket teremthet.
A csend sokatmondó és beszédes. A csend nem süket. Saját nyelvén beszél hozzánk. Értjük még? A madarak énekét, a tenger moraját? A szél zúgását, az eső kopogását? A mellettünk ülő sóhaját? Halljuk-e még a Világunk közös lélegzetét, amely minket, a teremtés koronáit a teremtett élettel összeköt?

Környezetünk védelme a mi ügyünk, a mi felelősségünk. Talán már tudjuk. Összetartozunk. Ha eltűnik, akkor mi is vele együtt. Nincs másik út. Eltűnhet? Végleg? Hagyhatjuk?

A műsor:
Dobri Dániel: Wolfgang elsüllyed egy pohár vízben (ősbemutató)
Lázár Dániel: Sea Song (ősbemutató)
Mark Simpson: Geysir (magyarországi bemutató)
valamint részletek Wolfgang Amadeus Mozart B-dúr szerenádjából (Gran Partita)

Az ARSO vonós karát Dobszay Péter dirigálja.

 

 

Hírek

Videók