CSELLÓ MARATON ÉS VIRTUÓZOK A FARKAS FERENC HANGVERSENYBÉRLETBEN

Számos csemegét tartogat a komolyzene kedvelõinek az idei Farkas Ferenc Hangversenybérlet. A bérlet elsõ elõadására október 30-án a Felsõvárosi Szent Sebestyén templomban kerül sor, ahol Medveczky Ádám karmester vezényli Mozart Requiemjét. 2017 január 1-jén világkörüli zenei kalandozásra hívják a közönséget, majd február 13-án Boros Misivel és a Virtuózok döntõseivel találkozhatunk. A sorozatot Cselló-maraton zárja április 3-án.

“A zenekedvelõ fehérváriak talán emlékeznek még rá, hogy hosszú éveken keresztül az Alba Regia Szimfonikus Zenekar mindössze havi egy alkalommal jelentkezett. Aztán, köszönhetõen ifj. Major István kreativitásának, az igazgató a koncertek sorából hangversenybérletet is „mixelt”, amit egy olyan emberrõl neveztek el, akinek Székesfehérvár zenei élete nagyon sokat köszönhet. Farkas Ferenc alapítója és igazgatója is volt a Székesfehérvári Zeneiskolának.” – idézte fel Brájer Éva alpolgármester a hangversenybérlet koncertjeinek ismertetésekor. Székesfehérvár alpolgármestere kiemelte, hogy megint van újdonsága a hangversenybérletnek a Cselló maraton révén. “Az, hogy Székesfehérváron egy napon három koncerttel állunk a közönség elé, ilyen még nem volt.” – hangsúlyozta Brájer Éva, aki bátor vállalkozásnak nevezte a kezdeményezést. Székesfehérvár alpolgármestere köszönetet mondott az izgalmas csemegének ígérkezõ hangversenybérlet összeállításáért és felhívta a fehérváriak figyelmét arra, hogy különleges zenei kalandozásokban lehet részük a bérlet megvásárlásával.
Ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója örömét fejezte ki, hogy most már évente négy alkalommal tájékoztathatja a város zeneszeretõ közönségét egy-egy bérletsorozat kapcsán. Emlékeztetett, hogy a Farkas Ferenc Hangversenybérlet mellett a Somorjai Ferenc kamarabérlet, az Ifjúsági Hangversenybérlet és a Harmonia Albensis is kínál kulturális élményeket Fehérváron. A Farkas Ferenc Hangversenybérlet elõadásai közül a Cselló-maraton részleteirõl beszélt. 2017 április 3-án három hangverseny is várja a fehérváriakat, 17 órakor Viola da Gamba és barokk cselló elnevezéssel Szászvárosi Sándor és Karasszon Dénes játékát hallhatjuk, kis szünet után, 18.30-tól pedig Bécsi és Klasszikus címmel Nagy Róbert, a Bécsi Filharmonikusok szólócsellistája és tanítványa, a 18 éves Clemens Kropfitsch játékát hallhatjuk. 20 órától a Kossuth-díjas Onczay Csaba és Onczay Zoltán szólaltatja meg a romantikus gordonkát. ifj. Major István szólt arról is, hogy a cselló maraton nemcsak a közönséget szólítja meg, hanem szól a szakmának is, hiszen a három koncertet megelõzi egy kurzus. A zeneiskolában fognak foglalkozni a fiatalokkal azok a szólisták, akik a nap folyamán koncertet adnak. Míg délután olyan hangversenyre kerül majd sor, ahol az ifjú csellisták mutathatják meg magukat, belecsempészve elõadásaikba a mesterektõl délelõtt tanultakat. A zenekarok hangversenyei 17 órakor kezdõdnek majd.
2017 január 1-jén világkörüli zenei kalandozásra hívják a közönséget, a kaland onnan indul, ahol a bécsi Neujahrskonzert befejezõdik. Balogh Sándor karmester vezetésével zenevonat indul olasz, spanyol, német, francia,orosz, argentin és amerikai tájak felé Mozarttól Frank Sinatráig.
Február 13-án Boros Misivel és a Virtuózok döntõseivel találkozhatunk. A részletekrõl Dubóczky Gergely fiatal karmester számolt be, aki 2014 óta dolgozik együtt a Budapesti Fesztiválzenekarral, Fischer Ivánnal együtt. Dubóczky Gergely elmondta, hogy ezen az estén a Virtuózok címû televíziós mûsorban szerepelt fiatal zenészpalántákat mutatják be a közönségnek. Tájékoztatást adott arról, hogy Boros Misi az itt mûsorra tûzött Mozart-mûvet itthon még nem is játszotta, míg a másik mû különlegessége, hogy a három fiatal hegedûs szólista együtt fog zenélni. Hangsúlyozta annak jelentõségét, hogy ugyan a tehetségkutató a versenyzésrõl szól, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a zenét többnyire együtt hozzák létre, és ennek a közösen megélt pillanatai adják a közönségnek és a zenészeknek is a lényeget. Hozzátette, elõször dolgozik az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral, amit már nagyon vár, tekintve, hogy a felfedezés öröme mindig egy izgalmas kihívás.

Hírek

Videók