Carmina Burana

O Fortuna velut luna… Carl Orff legendás mûve, a Carmina Burana ismét felcsendül Székesfehérváron

Az idén megalakult Ars Oratoria Kamarakórus nagysikerû márciusi bemutatkozását követõen máris itt a folytatás, 2019. május 8-án 19.00 órától Carl Orff remekmûvét hallhatjuk a Szent István Teremben, a város kórusainak elõadásában (Ars Oratoria Kamarakórus, Alba Regia Vegyeskar – karnagy: Kneifel Imre, Kodály Zoltán Iskola Gyermekkórusa – karnagy: Kneifel Imre). A felkészülést most is Radics Éva segíti, az eseményen vezényel Pad Zoltán, Liszt-díjas karvezetõ.

Ars_Oratoria_Kamarakorus_nyitokoncert-7

Az est különlegessége, hogy Carl Orff életmûvének legjelentõsebb darabja most egy különleges, maga a zeneszerzõ által áthangszerelt, ritkán hallható változatban hangzik fel, ahol a zenekart két zongora és ütõhangszeres játékosok helyettesítik.

A zenetörténet egyik legnépszerûbb darabja a középkori világi énekeket feldolgozó mû, amelyet a német zeneszerzõ 1935-36-ban írt. Az eredeti gyûjteménybõl kiválasztott 24 dalra komponálta a kantátát. A Carmina Buranának nincs története, a világot mozgató erõt, az életörömöt állítja a középpontba. A mû a szerelemrõl, a kikeletrõl, az ifjúságról, a természet megújulásának élményérõl szól. Orff zenéjének egyik fõ vonzereje a ritmus, ezen kívül csak a melódia a fontos. Dallamai a szívig hatolnak, a múlt álmába repítenek, bár kevéssé emlékeztetnek középkori muzsikára. Idõtlen zene, amely megragadja a változó világot.

carl-orff-2-696x391

A jegyár 1900 forint. Jegyek a Zenekar jegypénztárában, a Fehérvári Jegyirodában és a www.arso.hu oldalon keresztül kaphatók.

Hírek

Videók