Bel canto címmel hirdet nyárindító hangversenyt az Alba Regia Szimfonikus Zenekar június 20-án este 8 órára a székesfehérvári Bartók Béla térre, ahol ezúttal a napfényes Itáliába utazhatnak velünk, operaslágerekkel, nápolyi dalokkal, könnyed olasz nyáresti dallamokkal. És persze két kivételes szólistánkkal, Kertesi Ingriddel és Boncsér Gergellyel. Aki pedig ezt a csodás nyári estét, a valódi Tér-élményt garantálja, a karmester, Dobszay Péter! Az est két szólistájával beszélgettünk.

Milyen projekteken dolgoztok jelenleg?

Kertesi Ingrid: Éppen zajlik a Simándy énekverseny, ahova zeneakadémista tanítványaimat neveztem be és holnap döntős lesz az egyikük, aki még csak húszéves. Ezek olyan sikerélmények, mint például a visszajáró növendékem, Zemlényi Eszter sikerei. Eszter fehérvári és sokat énekelt az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral és Dobszay Péterrel. Az Operában már azokat a szerepeket kapja, amik az én kedves szerepeim voltak, a Hunyadi Lászlóból Gara Mária vagy a Bánk bánból Melinda.

A Június 20-ai székesfehérvári Bel canto koncert után tartok egy mesterkuzust ausztriában, majd lesz egy Nelson-mise ugyanott. Ezután a Tatai Barokk Fesztiválon -melynek  már évek óta visszatérő vendége vagyok- tartok mesterkurzust és koncertem is lesz.

Két éve volt az Operában a 35. jubileumom, ahol kedves szerepemet, Melindát énekeltem a Bánk bánból. Örülök, hogy még vannak koncertjeim és felkéréseim, de most már inkább a tanításé a főszerep az életemben.

Nagyon a örülök a június 20-ai műsornak, amit közösen állítottunk össze Dobszay Péterrel, ugyanis a bel canto éneklés az alapja az énekművészetnek, hogy minél szabadabban és természetesebben szóljon a hang. Erre törekszem magamnál és a tanítványaimnál is.

Boncsér Gergely: Nemrég ért véget egy új produkcióm az Operaházban. A Fra Diavolo című operát adtuk elő Szinetár Miklós rendezésében. Az előadások nagyon jól sikerültek, jól éreztük magunkat minannyian a kolegáimmal. Jelenleg a Székely fonó próbái zajlanak és annak az előadásai következnek, majd nyáron a Traviáta lesz műsoron. Mindeközben boldog vagyok, hogy mehetek Székesfehérvárra és újra dolgozhatok az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral.

Dolgoztatok-e már együtt, hogyan készültök a közös munkára?

Kertesi Ingrid: Boncsér Gergellyel az Operában és koncerteken is volt szerencsém együtt énekelni. A Bel canto koncerten duetteket is elő fogunk adni. Gergely egy nagyon szép lírai tenor hang, úgyhogy remélhetőleg a közönségnek is el fogjuk nyerni a tetszését a választott művek előadásával.

Boncsér Gergely: Dolgoztunk együtt, bár a legutolsó munkánk viszonylag régen volt, nagyjából a Covid előttre tehető. Viszont ekkor többször is koncerteztünk együtt, ahol duetteket adtunk elő. Pont ezért azt gondolom, hogy most mind a kettőnknek nagy öröm, hogy újra lehetőségünk lesz egy színpadon állni.

Milyen kapcsolatban vagytok Alba Regia Szimfonikus Zenekarral?

Kertesi Ingrid: Még Drahos Béla idejében egészen fiatalon és később is énekeltem a zenekarral. Dobszay Péterrel is dolgoztam már Azon a koncerten a karmester úr zongorán kísért engem, ami külön öröm volt számomra, hogy hagyott levegőt venni az áriákban.

Boncsér Gergely: 2015-ben Lukács Anitával énekeltünk együtt a Vörösmarty Színházban a zenekar kíséretében. Ezen a hangversenyen nagyrészt operett slágereket adtunk elő. Szerintem egy operett mindig kihívás a zenekaroknak, hiszen nagy odafigyeléssel kell kísérni az szólistákat, akik a műfaj adottságai miatt szabadabban énekelnek. Visszaemlékezésem szerint a próbáktól kezdve profi együttműködésben volt részem, úgyhogy nagy várakozással tekintek a június 20-ai koncert elé.

Találkozzunk június 20-án 20 órakor a székesfehérvári Bartók Béla téren és utazzunk el együtt gondolatban Itáliába Donizetti, Puccini és Bellini operarészleteivel!