Beethoven 250: emlékest a géniusz tiszteletére

Pontosan 250 évvel ezelőtt, 1770. december 15-én született Ludwig van Beethoven, akinek szimfóniái és versenyművei sosem kerültek le a komolyzenei toplista éléről. Mi sem természetesebb tehát, mint hogy egy olyan élvonalbeli együttes, amilyen az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, hangversennyel állít emléket a bécsi klasszicizmus utolsó, műveivel már a romantika útját is kijelölő géniuszának. A járványhelyzet miatt a koncertet felvételről élvezheti a közönség a Fehérvár Televízióban december 27-én, vasárnap 20.50-től.

A Vörösmarty Színházban játszott és rögzített koncert nem egyszerűen egy rangos és sokak által szerethető Beethoven-emlékestnek ígérkezik, de újra rávilágít az Alba Regia Szimfonikus Zenekar missziót is teljesítő, rokonszenves „stratégiájára”: a gondosan válogatott, nagy művek megszólaltatására nemcsak befutott, nagynevű előadóművészeket kér fel, de helyet ad a szakmában már jó nevű, a közönség körében azonban még kevéssé ismert ifjú tehetségeknek is.

A hangversenyen két, még Beethoven oeuvre-jében is kimagasló kompozíciót láthat-hallhat a Fehérvár TV közönsége. Az 1806-ban keletkezett D-dúr hegedűversenyt sokan nevezték a hegedűversenyek fejedelmének. Nagyfokú technikai felkészültséget kíván a sokféle hangvétel és a finom átmenetek megvalósításához. A mű sajátossága, hogy mindez nem érvényesülhet, csak akkor, ha a szólistával egyenrangú színvonalon játszik a zenekar is.

Két évvel később írta a természetért rajongó Beethoven azt a VI. szimfóniát, amelynek címfelirata Pastoral-Sinfonie volt, és a szerző saját természetélményeit öntötte hangokba.

E két, rendkívüli felkészültséget igénylő kompozíció előadásában két igen tehetséges fiatal muzsikus lesz az Alba Regia Szimfonikus Zenekar partnere. A koncert szólistája a 2017-ben rendezett Bartók Világverseny és Fesztivál harmadik helyezettje, a 28 esztendős Langer Ágnes lesz, aki tizenhárom éves korától Németországban tanul, és mostanra már figyelemre méltó nemzetközi karriert tudhat magáénak. Az ifjú művésznő a Peter Eckes Kulturstiftungon keresztül használatra kapott 1782-es Nicolò Gagliano hegedűn játszik.

Az est dirigense a Zeneakadémia után Berlinben tovább tanuló, 1982-ben született Farkas Róbert lesz, aki 2013 óta szoros szakmai kapcsolatban áll a mentoraként is tisztelt Fischer Ivánnal. Farkas Róbert nevét már egyre több neves európai koncerthelyszínen jegyzik.

Szöveg: Tóth Anna zenetörténész

 

Hírek

Videók