Az Ars Oratoria Kamarakórus koncertjével indul idén a Harmonia Albensis

Az idei „Harmonia Albensis – Templomi hangversenyek” sorozat négy estje az Aranybulla évforduló előtt tisztelegve a magyar egyházzene hosszú történetén vezeti végig az érdeklődő zenebarátokat az államalapítás korától napjainkig. A július 7-i „Gaude, Civitas Regia – Örvendezz, királyi város” című nyitókoncerten az Ars Oratoria Kamarakórust hallhatjuk.

 

1

 

A július 7-i „Gaude, Civitas Regia – Örvendezz, királyi város” címet kapott nyitókoncerten a Szent István alakját felidéző gregorián tételtől a barokk, romantikus és modern mesterek kórusművein át a kortárs magyar zeneszerzők darabjaiig bezáróan sok száz év repertoárját mutatja be az Ars Oratoria Kamarakórus, Pad Zoltán Liszt-díjas karnagy vezényletével. 

2

Hasonló tematikát követ a második hangverseny, amelyen Tóka Ágoston Junior Prima-díjas orgonaművész előadásában a 17. század magyar tánczenéjétől Liszt és Dohnányi kevéssé ismert darabjain át egészen Koloss István nagyszabású Szent István-fantáziájáig ível a műsor az Evangélikus templom pompás hangversenyorgonáján. Az est különlegessége, hogy a programban Kodály gyönyörű Epigrammáinak teljes sorozata is helyet kapott, a mester születésének 140. évfordulójára emlékezve.

A harmadik esten a 18. század legjelentősebb magyar komponistája, a győri székesegyház karnagya, Istvánffy Benedek nagyszabású egyházzenei alkotása, az 1774-ben bemutatott Szent Dorottya-mise csendül fel az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, az Ars Oratoria Kamarakórus, valamint a székesfehérvári kórusok tagjainak közreműködésével, Dobszay Péter Junior Prima-díjas karmester vezényletével.

A sorozatot valódi zenetörténeti kuriózum zárja: a Rómában és Bécsben működött hírneves olasz zeneszerző, Antonio Caldara 1713-ban Rómában bemutatott, Szent István-oratóriuma hangzik el kiváló énekes szólisták, valamint a hazai régizene-játszás prominens együttese, a Savaria Barokk Zenekar tolmácsolásában, Németh Pál irányításával.

A Harmonia Albensis négy koncertet tartalmazó bérletének ára 6.400 ft, az egyes koncertek jegyára pedig 2.200 ft, amelyekből a nyugdíjasok és diákok számára az árakból 25 százalék kedvezményt biztosítunk. A jegyeket és bérleteket a Fő utca 8 szám alatt található jegypénztárban és online a www.arso.jegy.hu oldalon lehet megvásárolni.

 

 

 

 

Hírek

Videók