Anton Brucknerre emlékeztünk

A mintegy két évtizedes hagyománnyal bíró Harmonia Albensis templomi hangversenysorozat első koncertjén az osztrák-német romantikus zene egyik legnagyobb mesterére, Anton Brucknerre emlékeztünk, halálának 125. évfordulóján. A koncerten Bruckner e-moll miséje, valamint rövid egyházzenei darabjai csendültek fel az Ars Oratoria Kamarakórus és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar fúvós művészeinek előadásában, Pad Zoltán Liszt-díjas karnagy vezényletével.

Anton Bruckner (1824-1896) osztrák zeneszerző a barokk muzsika hagyományait eleveníti fel a német késő romantika kifejezési eszközeivel. Szimfóniáit a Beethoven- és Schubert-szimfóniák folytatásának szánta, e műveiben egyaránt fellelhető a barokk orgonamuzsikára emlékeztető súlyos, tömör hangszerelés és Wagner zenekarának hatalmas rézfúvós-apparátusa is. Szenvedélyes szimfóniáin kívül maradandó egyházi műveket alkotott. Romantikus hangvételű zenekari műveiben népzenei elemeket is felhasznált. Önmagával szemben nagyon kritikus volt, gyakran, és sokat javítgatta műveit.

Az Ars Oratoria Kamarakórus 2019 elején alakult, első koncertjüket március végén tartották a Szemináriumi templomban. A hivatásos énekművészekből álló kamarakórust a Magyar Rádió Énekkarának karnagya, a Liszt-díjas Pad Zoltán vezetésével működik. A kórus többféle feladatot is ellát: közreműködik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar partnereként, a cappella koncertekkel és liturgikus fellépésekkel gazdagítja Székesfehérvár zenei életét.

Pad Zoltán a budapesti Zeneakadémián és Münchenben végezte tanulmányait. Nemzetközileg magasan jegyzett dirigens, aki az elmúlt években számos kiváló külföldi együttest vezényelhetett. Széles repertoárja a reneszánsz zenétől a legújabb darabokig terjed, számos ősbemutató fűződik nevéhez. A magyar kortárs zene, valamint Bartók, Kodály és Ligeti műveinek elkötelezett tolmácsolója. Elhivatott pedagógus, világszerte tart workshopokat, karvezetés kurzusokat.

Hírek

Videók