„Amikor elismerik az ember munkáját, az felbecsülhetetlen”

Minden évben tíz fiatal tehetségét ismerik el zeneművészet kategóriában a Junior Prima Díjjal, amely az ifjú zeneművészek körében ma az egyik legnagyobb presztízsű elismerésnek számít, hiszen a díjazottakat a hazai zenei élet kiválóságai választják ki a jelöltek közül. Idén az Alba Regia Szimfonikus Zenekar harsonaművésze, Sztranyák Dávid is a díjazottak között van. A díjátadót november 26-án online felvételről láthatta a közönség.

„Hatodik osztályos korom óta harsonázom. A szakközépben és az egyetemen a zenekari tapasztalatok azt mutatták, hogy nekem inkább a mélyebb lágéban (hangfekvésben) fog több örömet szerezni a muzsikálás – így kötöttem ki végül a basszusharsonánál. Amíg nem ezen a hangszeren játszottam, főleg azzal foglalkoztam, hogy legyőzzem a korlátaimat, de amikor áttértem a basszusharsonára, akkor már csak a zenére koncentráltam. Hiszen az a cél, hogy muzsikáljunk” – a szimpatikus, fiatal zenész lelkesen beszélt bemutatkozójában hangszeréről, amelyet leginkább csapatban szeret „használni”. Azt élvezi a legjobban, ha olyan emberekkel állhat a színpadon, akik hozzá hasonlóan gondolkodnak a zenéről, és együtt valami olyasmit adhatnak a közönségnek, amit mástól, máshol nem kaphatnak meg.

„Van egy csapat, a Szegedi Harsonaegyüttes (SzegEd TRombone Ensemble), mellyel igyekszünk úgy felépíteni a műsorainkat, hogy mindenki megtalálja benne a számára megfelelőt. A könnyűzenei stílustól a klasszikusig sokfélét játszunk. Ez is mutatja egyébként, hogy milyen sokszínű a harsona: egyetlen hangszer, de minden műfajban megállja a helyét” – mondja a szeretett „munkaeszközről” Sztranyák Dávid, aki a díjjal kapcsolatban így fogalmazott: „Nagy megtiszteltetés, már akkor majd kiugrottam a bőrömből, amikor a jelölés miatt felhívtak. És amikor kiderült, hogy bekerültem a tízes csapatba, húú… Ez a díj nagy motivációt ad a továbbiakhoz, ennél többet nem is kívánhatok. Amikor elismerik az ember munkáját, az felbecsülhetetlen.”

Sztranyák Dávid Kiskőrösön kezdett zenélni, ahol Gmoser István növendéke volt, majd Pécsett folytatta tanulmányait Barkóczi László és Vida Lóránd tanítványaként. 2012-ben már a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hallgatója volt, ott Gyivicsán György és Vörös József foglalkozott a tehetséges fiatalemberrel. Dávid 2013-ban alapította meg barátaival a Premier Harsona Kvartettet, amellyel több hazai és nemzetközi versenyen sikeresen szerepeltek. Két évvel később az Olaszországban, Chieriben rendezett kamaraversenyen második, 2016-ban harmadik helyezést ért el a harsonanégyes, 2017-ben pedig az In Medias Brass által megrendezett I. Nemzetközi Szentendrei Kamaraversenyen lett első.

A friss Junior Prima-díjas 2016 óta tagja a Gyivicsán György által alapított SzegEd TRombone ENsemble-nek, velük több lemezfelvételen és nemzetközi koncerten is részt vett. A fiatal harsonás ugyanebben az évben nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol Hőna Gusztáv kezei alatt kitüntetéses diplomát szerzett 2018-ban. Egyetemi tanulmányai során számos zenekarban dolgozhatott kisegítőként és tagként egyaránt, többek között a Zuglói Filharmóniában, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarában, a Liszt Ferenc Kamarazenekarban és a MÁV Szimfonikus Zenekarban. 2017 óta a Magyar Állami Operaház basszusharsonása, a következő évben eredményes próbajáték után a Budapesti Operettszínház tagjai közé is bekerült.

Ugyancsak ebben az évben, augusztusban a BMC-ben megrendezett II. Hungarian Trombone Bootcamp basszusharsona-versenyének döntőse volt. 2019-ben Amerikában az ITF harsonafesztivál keretein belül megrendezett Donald Yaxley Basszusharsona Verseny döntőse volt, és ebben az évben lett tagja a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekarnak. Idén a Donald Yaxley Basszusharsona Verseny és Edward Kleinhammer Zenekari Basszusharsona Verseny társgyőztese volt. Sztranyák Dávid több elismert magyar zeneszerző ősbemutatóján is részt vett szólistaként és kamaracsoportok tagjaként egyaránt.

A Junior Prima Díjat 2007 óta adják át, amikor a Prima Primissima Díj életre hívói úgy döntöttek, hogy önálló díjjal jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatalok közül azokat, akik a jók közül is a legjobbak. A zeneművész kategóriában jutalmazott tehetségek a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) mecénási támogatásának köszönhetik a díjjal járó kétmillió forintot. Az ifjú művészek a díjátadó gálán elismerő oklevelet és egy kisméretű Ajkai Kristály Kincsem-szobrot is átvehetnek. A Junior Prima Díj az ifjú zeneművészek körében ma az egyik legnagyobb presztízsű elismerésnek számít, amely segíti és inspirálja őket sikereik elismerésében, hiszen megfelelő anyagi és erkölcsi támogatást biztosít a kibontakozáshoz, amire a tehetség és a kemény munka mellett szükség van, hogy valaki a komolyzenei élet élvonalába kerüljön. Az elmúlt másfél évtizedben összesen 120 kimagaslóan tehetséges fiatal művésznek adták át az elismerést és az ezzel járó támogatást.

A Junior Prima Díj zsűrijét minden évben a magyar zeneművészet elismert szaktekintélyei alkotják, ők választják ki a jelöltek közül a legjobbakat. A zsűri tagjai 2020-ban: Marton Éva Kossuth- és Prima Primissima-díjas operaénekes, a Magyar Szent István Rend kitüntetettje, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, Fekete Gyula Erkel-díjas zeneszerző, Fülei Balázs Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész, Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc díjas zongoraművész, Boldoczki Gábor Liszt- és Junior Prima-díjas trombitaművész, Fazekas Gergely zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense és Jakobi László gordonkaművész, Cziffra Életműdíjas hangversenyrendező.

Hírek

Videók