A barokk nyomában – interjú Miklósa Erikával

Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesünkkel Vakler Lajos, a székesfehérvári Városi Televízió riportere beszélgetett.

Tizenhatodik alkalommal rendezi meg az Alba Regia Szimfonikus Zenekar templomi hangverseny sorozatát. Ebben az az esztendõben a Barokk Év jegyében, a tradícióknak megfelelõen, a Szent Imre, a Ciszterci és a Szent Sebestyén templom ad otthont a koncerteknek. A székesfehérvári születésû, jelenleg Finnországban élõ és tanító, Marosvári Péter nagy sikerû orgonakoncertje, és az Junior Príma-díjas, In Medias Brass, „Barokk körbetekintés” hangversenye után, néhány év szünetet követõen ismét köszönthetjük Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesünket, a Harmonia Albensis pódiumán. Miklósa Erika, veretes pályafutása során valamennyi rangos díjat – itthon és külföldön – elnyert; akit Milánótól New York-ig a világ legjelentõsebb operaszínpadain is ünnepelnek, számtalanszor bizonyította, milyen alázattal érkezik meg hozzánk – Székesfehérvárra, haza. Július 19-én, a Ciszterci templomban, „ A barokk vonzásában” koncerten, Karosi Bálint, a világszerte ismert és elismert orgona, klarinét és csemballó mûvész, és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar szólistáinak társaságában, Johann Sebastian Bach: Ich Habe Genug oratóriumát hallhatjuk Miklósa Erikától a hangversenyen, felcsendül Bach remekmûve, a Branderburg Concerto, illetve, Karosi Bálint, Vivaldi stílusában írott darabjával komponistaként is bemutatkozik.

erikamiklsa-portrait-ff-kicsi-cmscrop

V.L. Évrõl évre megértük, hogy ott voltál velünk a Harmonia Albensis koncerteken. Most visszatértél. Mit jelentett, mit jelentett számodra ez a hangverseny sorozat?

M.E. Hívõ ember lévén, mindig nagy öröm számomra, ha egyházi körülmények között énekelhetek. Egyrészt azért mert hangulata van, a hely szelleme dolgozik, másrészt, az oratórikus mûvek jó formában tudják tartani az embert. Jelen esetben, egy Bach kantatát fogok énekelni, szoprán szólóra, és ez mindenképpen készen tartja az embert. A koncentráció, és technikai nehézségek miatt is, nagyon fontos az énekesnek. Mivel Székesfehérvár vonzáskörzetében élek, számomra ez nagy öröm, hiszen minden koncerten nagyon sok ismerõs arcot láthatok.

V.L. Külön öröm számunkra, hogy vállaltad ezt a fellépést, hiszen a barokk év jegyében, kivételes hangversenyeket hallhat a közönség. Azzal hogy karosi Bálint is közremûködik, kiváló lehetõség arra, hogy két ilyen kivételes karizmájú zenei személyiséget köszönthessünk városunkban.

M.E. Ez tulajdonképpen egy kamara est lesz, amelynek mindig különleges hangulata van. Örömmel tölt el, hogy ilyen nagyszerû muzsikusokkal léphetek fel. A templomnak méltóságot ad, amely mindenkire hatással van. Számomra a Ciszterci templom, a Szent István Bazilika és a Szent Imre templom is kivételesen fontos hely, ez utóbbiban Szabolcs atya születésnapján énekeltem, ami máig ható élmény számomra. Megerõsíthetem, hogy egy énekes számára megtiszteltetés, és már-már kötelezõ ezeken a szent helyeken bemutatkozni.

V.L. Mostanság amikor leginkább a képernyõn találkozunk veled, különbözõ nagy formátumú zenei mûsorokban, figyelemmel kísérve külhoni vendégszerepléseidet, fontosak maradtak ezek a bensõséges hangulatú koncertek számodra?

M.E. Természetesen, hívõként, római katolikus vallású emberként, egyházi indíttatású, oratórikus mûveket énekelni, mindig nagyon kedves az ember szívének. Úgy érzem, hogy így áldozhatok, visszaadhatok valamit a Jóistennek is, ha már megkaptam tõle, hogy bejárhattam a világot, hangom alanyi jogán. Ezek azok a pillanatok, amikor ezt az meg tudom ezt hálálni.

Miklósa Erikát a Harmonia Albensis harmadik koncertjén láthatjuk és hallhatjuk, Karosi Bálint és az Alba Regia Szimfonikusok szólistáival közös koncerten 2018. július 19-én, csütörtökön este 19.30 órától a Ciszterci templomban.

 

Hírek

Videók