Balázs Árpád zeneszerzővel ünnepelhetjük idén A zene világnapját, ráadásul dupla ünnep lesz, hiszen a híres kórusmű, a Bodzavirág szerzője születésnapján látogat el Székesfehérvárra. Október elsején, vasárnap az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, összefogva a helyi és környékbeli kórusokkal és zenekarokkal az Alba Regia Sportcsarnokban mutatja meg a zene erejét.

Az UNESCO Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975-ben nyilvánította október 1-jét A zene világnapjává, hiszen a zene olyan lélekemelő közös érték, amely közelebb hozza egymáshoz az embereket és a kultúrákat: “Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának.”

Idén A zene világnapján különleges vendéget köszönthet Székesfehérvár: Balázs Árpád zeneszerző látogat a közös ünneplésre, akinek Bodzavirág című kórusműve sokunk fülében cseng – ha tanulmányaikból esetleg nem rémlik, Deák Kristóf Oscar-díjas Mindenki című filmjéből biztosan. A kiváló zeneszerző minden évben duplán ünnepel ezen a napon, hiszen A zene világnapja mellett, október elsején ünnepli születésnapját is. Talán nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk, hogy az ARSO idei világnapi koncertjén a híres kórusmű is felcsendül, de hogy maradjon egy kis meglepetés is, nem áruljuk el, milyen formában.

Az Alba Regia Sportcsarnokban délután öttől tehát kicsik és nagyok közösen mutatják meg a zene összekovácsoló, felemelő, értékteremtő erejét. A műsorban egyebek mellett elhangzik Ligeti György: Régi Magyar Táncok, Bartók: Hét egynemű karból a Resteknek nótája, a Ne menj el és a Huszárnóta, Handel: Halleluja a Messiásból című művek.

Jegyek korlátozott számban elérhetőek ITT, vagy jegypénztárunkban a nyitvatartási időben, valamint a helyszínen!

A műsorban közreműködnek: Alba Regia Szimfonikus Zenekar, Székesfehérvári  Fúvószenekar, Cserta Balázs jazz együttese, Alba Regia Táncegyüttes, Fóris Abigél (gordonka), Vasvári Tamás (zongora), Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola: Legkisebbek Kórusa (karnagy: Polgár Zoltánné), Zentai Úti Általános Iskola Gyermekkara (karnagy: Csikós-Árky Brigitta), Kápolnásnyéki Vörösmarty M. Ált Isk és Gimn. “Hétpróbások” (karnagy: Mohai Judit), Kossuth Lajos Általános Iskola Kórusa (karnagy: Szünder Nóra), Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Vegyeskara és Egyneműkara (karnagy: Reiner Renáta), Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium Vegyeskara (karnagy: Mihály György), Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola: Bárdos Lajos Gyermekkara (karnagy: Kneifel Imre), Gyermekkórusa (karnagy: Nyárs Annamária), Kodály Zoltán Leánykara (karnagy: Feke Mariann), Vegyeskara (karnagy: Kneifel Imre), Alba Regia Vegyeskar (karnagy: Kneifel Imre), Ars Musica Kórus (karnagy: Szabó Adrienn), Primavera Kórus ( karnagy: Burján Orsolya)