A zene világnapja angol cím

A VÁROS ZENEI ÉLETÉNEK LEGKIVÁLÓBB KÉPVISELŐI ÜNNEPELTEK EGYÜTT A ZENE VILÁGNAPJÁN

Október 1-jén ismét együtt ünnepeltek a zenebarátok az Alba Regia Sportcsarnokban. A zene világnapja alkalmából megrendezett eseményen a város felnőtt és gyermekkórusai, szimfonikus zenekara és népzenei együttesei léptek fel és átadták Székesfehérvár zenei elismerését, a Fricsay-díjat is a Primavera kórusnak.
Székesfehérváron két évtizedes hagyomány, hogy október 1-jén a város zenei életének legkiválóbb képviselői: kórusok, zenekarok, hangszeres művészek, népzenészek együtt énekelnek, muzsikálnak.
A megnyitón Cser-Palkovics András polgármester felidézte a mai délután zenével kapcsolatos élményeit, amikor a város főterén a hermannos diákok adtak koncertet a zene világnapja alkalmából és a Rotary Klub Tehetséggondozó Programja keretében zenével foglalkozó fiatalokat támogattak. “Ma este pedig számos tehetséges zenei közösséggel fogunk találkozni, ez is jelzi a város kulturális életének sokszínűségét.” – tette hozzá a polgármester. A hagyományokhoz hűen idén is nagyszabású hangversenyt rendeztek, több mint félezer fellépő részvételével a zene világnapja alkalmából az Alba Regia Sportcsarnokban. Azt est folyamán került sor a Fricsay Richárd Zenei Díj, valamint az Éneklő Ifjúság Okleveleinek átadására is.
A Fricsay díjat idén a Primavera kórus vehette át a város zenei életében több évtizeden át kifejtett kiemelkedő zenei munkásságának elismeréséül.

A Horányi Ottilia vezetésével alakult Primavera Kórus az elmúlt közel fél évszáda beírta magát a város zenei életének történelmébe. A szakmai-művészi munkán túl vállalt feladatuk a kóruskapcsolatok ápolása, a koronázóváros testvérvárosi kapcsolatainak erősítése, történelmi és kulturális hírnevének méltó öregbítése. Az együttes repertoárja a zeneirodalom széles skáláját öleli fel. Rendszeresen énekelnek országos rendezvényeken, önálló koncerteken, ünnepi hangversenyeken. Műsorukon számos nagyszabású oratórikus mű is megtalálható. Több nemzetközi kórusfesztiválon vettek részt Spanyolországtól Olaszországon és Ausztrián át Bulgáriáig. Testvérvárosi és kóruskapcsolataik révén szerepeltek többek között Finnországban, Észtországban, Angliában. Többször koncerteztek Erdélyben, Galántán és Opoléban. Legrangosabb eredményeik közül büszkék lehetnek a III. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen „B”kategóriában szerzett „Arany” minősítésre. Az Éneklő Magyarország minősítő hangversenyen kapott „Hangversenykórus cum laude” fokozatra, valamint a Kodály Zoltán 1. Magyar Kórusversenyen nyert „Díszoklevél”-re egyaránt. Nemzetközi versenyeken Szlovákiából és Szlovéniából is „Ezüst Diplomával” tértek haza. Több alkalommal szerepeltek nagy sikerrel a Magyar Rádió Kóruspódium műsorában. A Népművelési Intézet „Kiváló együttese” cím, „Fejér megyei Közművelődési Díj” és „Székesfehérvárért” kitüntetés büszke birtokosai. Az elmúlt közel fél évszázad alatt több kortárs zeneszerző művét mutatták be. Öt önálló lemezt adtak ki. Karnagyuk, Horányi Ottilia városunk rangos zenei éltének legendás alakja, a Magyar Kodály Társaság tagja, a Székesfehérvárért díj, a Fricsay Richárd Zenei Díj, a Pro Civitate Emlékérem, a Fejér megyei Prima-díj birtokosa.
A zenei világnapon a Fehérvári Összkar dallal köszöntötte Auth Ágnes karnagyot nyugdíjba vonulása alkalmából.

A gyermekek, felnőttek, egykori tanítványok közösen elénekelték Bárdos Lajos: Tábortűznél című művét. A nyugdíjba vonuló pedagógus kimagasló karnagyi tevékenységét és kórusnevelő munkásságát 2019-ben Székesfehérvár Városa “Pro Civitate” díjjal ismerte el

forrás: www.szekesfehervar.hu szöveg: Gáspár Péter, fotó: Simon Erika